Een reis van zelfontplooiing en het DOEboek

Van Enschede naar Scheveningen

Sanne schiet me nog even aan, terwijl ik met de groep studenten van de opleiding Sociaal Werk terug loop naar hun leslokaal. Het is de warme junimaand vlak voor de zomervakantie. Ik ben nog druk met het afronden van enkele interviews over Positieve Gezondheid in het MBO-onderwijs en het gebruik van het DOEboek. Belangrijk om deze interviews aan het einde van het schooljaar af te nemen, omdat studenten er dan een tijd mee gewerkt hebben. Wat Sanne me vertelt, raakt me. Maar eerst even over het DOEboek.

 

Het DOEboek; een resultaat van onderzoek

Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar de implementatie van Positieve Gezondheid in onze MBO-instelling blijkt, dat zowel docenten als studenten het belangrijk en nuttig vinden om te leren over (hun eigen) gezondheid. Alleen vinden zij het lastig om een verandering in hun eigen gezondheidssituatie teweeg te brengen. Daarom ontwierpen studenten van de opleiding Leefstijlcoach van Sport en Bewegen (Grolsch Veste) samen met Lysbeth de Vries het DOEboek. Het DOEboek is een succesvol middel dat mensen helpt hun persoonlijke doelen en dromen te verwezenlijken door zich te concentreren op wat echt belangrijk voor hen is. Het helpt hen om hun krachten en hulpbronnen te identificeren, doelen te concretiseren en strategieën te ontwikkelen om obstakels te overwinnen. Daarom is het een DOEboek.

Een verhaal van doorzettingsvermogen, positieve gezondheid en de kracht van het DOEboek

En wat raakte met dan in hetgeen Sanne me vertelde? Namelijk de impact van het DOEboek op haar gezondheidssituatie. Ik maak je graag deelgenoot van haar reis, waarover ze me op die warme junidag vertelde. Samen met haar vriend zette ze de opmerkelijke prestatie neer door van Enschede naar Scheveningen te fietsen (200 km). En dit is niet zomaar een verhaal over een fietstocht; het is een verhaal van doorzettingsvermogen, Positieve Gezondheid én de kracht van het DOEboek.

Het begin van de Reis

Sannes reis begon met een ambitieus idee: samen met haar vriend een avontuurlijke fietstocht maken vanuit hun thuisstad Enschede naar kustplaats Scheveningen. Dit doel had zij tijdens het gebruik van het DOEboek geformuleerd. Sanne tobt al een tijdje met haar gewicht. Ze werkt er hard aan, maar heeft het gevoel dat ze er niet verder mee komt. Het DOEboek is het instrument dat de opleiding Sociaal Werk gebruikt om te werken aan de mentale weerbaarheid en veerkracht van de studenten. Sanne besloot dit als haar leidraad te gebruiken voor het plannen en uitvoeren van de reis.

Sannes gebruik van het DOEboek

Sanne begon met het invullen van het DOEboek, waarin ze haar doel om naar Scheveningen te fietsen concreet maakte. Ze schreef op wat haar motiveerde, welke obstakels ze verwachtte en welke hulpbronnen ze kon inzetten. Het DOEboek hielp haar om haar doel te visualiseren en een plan van aanpak te ontwikkelen. Iedere week trainde ze 10 kilometer. Soms alleen, maar vaak samen met haar vriend. Hierdoor merkte Sanne dat het DOEboek haar hielp bij het versterken van haar algehele gezondheid.

De reis

Na weken van voorbereiding en training was het eindelijk zover. Sanne en haar vriend stapten op hun fietsen in Enschede en begonnen aan hun 200 kilometer lange reis naar Scheveningen. Onderweg werden ze geconfronteerd met uitdagingen, waaronder slecht weer en vermoeidheid. Een oude blessure dwong Sanne ertoe om een deel van de reis met het openbaar vervoer af te moeten leggen. Dit was een tegenvaller, maar ze herinnerde zich het grotere doel: het bereiken van Scheveningen.

De beloning van zelfontplooiing

Uiteindelijk bereikten Sanne en haar vriend Scheveningen, een prestatie waar ze trots op kunnen zijn. Maar de echte beloning ging verder dan het bereiken van hun bestemming. De reis had hen geholpen om hun gezondheid te verbeteren, zowel fysiek als mentaal en heeft hun sociale band versterkt. Ze leerden dat het stellen van doelen, gebruikmakend van het DOEboek als leidraad, niet alleen leidt tot persoonlijke groei, maar ook tot het overwinnen van obstakels en het realiseren van dromen.

Sannes verhaal is een inspiratie voor ons allemaal. Het toont aan dat met vastberadenheid, doorzettingsvermogen en de juiste tools zoals het DOEboek, we in staat zijn om onze doelen te bereiken en te groeien als individuen. Haar reis van Enschede naar Scheveningen is een herinnering aan de kracht van de menselijke geest en de vreugde van zelfontplooiing.

Ontdek meer op de ROC-omgeving:
Positieve gezondheid
Het DOEboek