Toen ik in 2016 bij ROC van Twente bestuurder werd, was de organisatie bezig met het omarmen van het Twentse Professionele Team. Een team met een gedeelde visie op en eigenaarschap van uitstekend bij het werkveld passend onderwijs ten behoeve van de aan hen toevertrouwde studenten. Daaraan lag het document ‘weten, denken, doen’ aan ten grondslag. Na enige tijd trok ik de conclusie dat we ‘denken’ nogal eens overslaan en direct van ‘weten’ naar ‘doen’ doorschieten. Niet verkeerd, het bracht ons ver! Beter geen uitgebreide plannen die vervolgens in de la verdwijnen, maar al doende leren. En tegelijkertijd voelde ik ongemak. Wat doen we eigenlijk met al die data die we hebben? Alleen verzamelen om onze subsidie te verantwoorden? Hoe zonde! Hoe mooi zou het zijn wanneer we de data benutten om interventies te onderzoeken op effect. Of studentenstromen te volgen, zodat we weten hoe succesvol zij richting een diploma, volgende studie en/of werk doorstromen.
Onderzoek is inmiddels ook voorbehouden aan het mbo
Inmiddels is het 2023 en is de vraag naar data en duiding ervan steeds manifester, is onderzoekend werken via professionele leergemeenschappen en/of practoraten gemeengoed en zijn er altijd wel een paar collega’s bezig met een master en/of promotie. Onze huidige minister heeft ervoor gezorgd dat alle mbo-instellingen gaan werken met practoraten. Onderzoek is zo niet alleen voorbehouden aan hbo en wo, maar ook aan het mbo. Belangrijk, om zo steeds weer meer én beter in staat te zijn om de goede stappen te zetten ten behoeve van ons onderwijs. Iedere dag een beetje beter!
Onderzoeksvisie, practoraten en een masternetwerk
Afgelopen voorjaar hebben we voor ROC van Twente een onderzoeksvisie vastgesteld en afgelopen week de kadernotitie onderzoek. Naast practoraten gaat het over professionele leergemeenschappen en het masternetwerk. Met onze huidige practoraten gaan we, met mogelijk met hier en daar een aanpassing, door: Burgerschap, Zorg & Technologie en Versterken Leerproces. De onderwerpen zijn nog steeds relevant en we willen graag ruimte om de resultaten nog beter te verbinden met het onderwijs. En daarnaast hebben we ruimte voor 1 of 2 nieuwe practoraten. De plannen hiervoor zijn in ontwikkeling en we verwachten begin volgend jaar de knoop door te hakken welke dit wordt/worden.
En zo krijgt ‘denken’ steeds meer voet aan de grond binnen het mbo
Hiermee krijgt ‘denken’ meer voet aan de grond in ons ROC en in het mbo in zijn algemeenheid. Dank minister Dijkgraaf! Als ROC van Twente mogen we trots zijn. Wij zijn zelf een van de founding fathers van ‘Ieder mbo een practoraat’. Eervol voor mij om in het bestuur te zitten. Vorige week was de landelijke practoratendag bij ons in de Gieterij. Heel jammer dat de minister er niet bij kon zijn. Dat was wel zijn plan, maar helaas… Wel sprak hij een video boodschap in met daarin de motiverende woorden hoe belangrijk het mbo is en ook de groeiende rol van onderzoek in het mbo.
Is van ‘weten’ meteen naar ‘doen’ dan niet goed meer? Natuurlijk wel! Maar een beetje meer ‘denken’ doet ons mooie werk geen kwaad. Sterker nog: daar kunnen we nog meer de vruchten van plukken. Ik wens jullie heel fijne feestdagen met mooie gesprekken, gezelligheid, tijd voor lieve mensen om je heen en voor jezelf en wat tijd voor reflectie!