Het Edulab van het ROC van Twente is de plek waar didactiek en technologie samen komen. Met ons team van enthousiaste onderwijsexperts zetten wij ons in voor het ondersteunen van docenten, het gezamenlijk onderwijs ontwikkelen en het experimenten met nieuwe vormen van educatieve technologie.

Via Edulab willen we bijdragen aan 
toekomstbestendig onderwijs door: 

  • samen onderwijs ontwikkelen
  • verbinden
  • onderzoeken en vooruit kijken
  • experimenteren met nieuwe tech

Bas Heerink

bheerink@rocvantwente.nl

Denise Brilman

debrilman@rocvantwente.nl

Marije Hoek

mhoek@rocvantwente.nl

Wat doet het Edulab

Proeftuin Educatieve technologie

Het Edulab fungeert als proeftuin voor educatieve technologieën door nieuwe technologieën en innovatieve onderwijsmethoden uit te proberen en te testen in de praktijk. Het biedt docenten de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe technologieën en methoden in een veilige omgeving, zoals bijvoorbeeld extended reality, artificial intelligence, 3D scanners en serious gaming.. Op deze manier kan het Edulab de effectiviteit van nieuwe technologieën en methoden evalueren en verbeteren voordat ze worden geïmplementeerd in het reguliere onderwijs.

Professionele leergemeenschap

De professionele leergemeenschap van het Edulab is een netwerk van docenten en onderwijsprofessionals die samenwerken om kennis en ervaring te delen en te ontwikkelen. Ze werken aan het ontwikkelen van innovatieve onderwijsmethoden, het integreren van technologie in het onderwijs en het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen ze het onderwijs voortdurend verbeteren en vernieuwen.

Digitaal Burgerschap

Het Edulab houdt zich bezig met Digitaal Burgerschap op het ROC van Twente op praktische wijze. We hebben een Menukaart Digitaal Burgerschap ontwikkeld met daarop kant-en-klare lessen en activiteiten om het begrip van digitale ethiek, privacy en veiligheid te vergroten en kritisch denken en verantwoordelijk gebruik van technologie te bevorderen. Daarnaast hebben we bij het Edulab een mediacoach in dienst die colleges of individuele docenten kan ondersteunen in het toevoegen van digitaal burgerschap, mediawijsheid en informatievaardigheden in het curriculum.

I-coach en Ambassadeurs

De I-coach en ambassadeurs educatieve technologie spelen een belangrijke rol binnen het ROC van Twente in het ondersteunen van docenten bij het integreren van technologie in het onderwijs. De I-coach biedt individuele begeleiding en ondersteuning aan docenten bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden en het gebruik van technologie in de les. De ambassadeurs educatieve technologie zijn docenten die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van innovatieve onderwijsmethoden en technologieën en hun ervaringen delen met collega's. Samen dragen ze bij aan de ontwikkeling van het onderwijs op het ROC van Twente. Vanuit het Edulab ondersteunen wij zowel de I-coach als de ambassadeurs.

Workshops

Het Edulab biedt verschillende workshops aan op het gebied van educatieve technologie. Zo zijn er workshops over het gebruik van digitale tools en technologieën in het onderwijs, zoals virtual reality en gamification. Daarnaast biedt het Edulab workshops aan over het ontwerpen van digitale leeromgevingen en het ontwikkelen van online lesmateriaal. Ook zijn er workshops gericht op het ontwikkelen van digitale vaardigheden, zoals computational thinking. Ten slotte biedt het Edulab workshops aan over mediawijsheid en digitaal burgerschap.

Lesson Makeovers

Het liefst ontwikkelen wij onderwijs mét de docenten. Om de drempel daarvoor laag te houden zijn we gestart met Lesson Makeovers. We steken bestaande lessen in een nieuw (digitaal) jasje. In een serie van 3 afspraken bouwen wij samen met docenten aan hun les of lessenserie. We beginnen met een intake waarin we kijken wat bij de vakinhoud past en gaan vervolgens aan de slag met het bouwen van een proefversie. Tijdens het bespreken van de proefversie gaan we samen met de docenten de inhoud toevoegen aan hun nieuwe les. In de laatste bijeenkomst gaan we de puntjes op de i zetten en gaan we met de docent bespreken hoe we de les gaan evalueren. Elke les is bij ons welkom.

Educatieve Bibliotheek & Videoruimte

Het Edulab beschikt over een videoruimte verschillende camera’s en een greenscreen waar docenten (onder begeleiding) kennisclips kunnen opnemen voor het gebruik in het onderwijs. Daarnaast lenen wij ook materialen uit om zelf media mee te maken, zoals een podcastset en 360 graden camera’s.
Naast opname apparatuur lenen wij ook verschillende materialen uit die je kan gebruiken tijdens de lessen (of om mee te experimenteren), zoals bijvoorbeeld VR brillen, educatieve spellen of cybercrime escapekoffers.

Edulab Approved Tools

“Edulab Approved” is het keurmerk van het Edulab als het gaat om digitale tools die je tijdens de les in kan zetten. We hebben kleine database van digitale apps die volgens ons op een laagdrempelige en effectieve manier kan inzetten om de didactiek te ondersteunen. Voor een aantal van deze apps hebben wij ook centraal een schoollicentie aangeschaft. Je kan de apps ook terug vinden in het Toolwiel van het ROC van Twente, waar naast de Edulab Approved apps ook andere stad, land en burcht applicaties staan (en bijbehorende werkvormen) voor het onderwijs.

Bezoek het Edulab

Neem een virtuele tour door ons Edulab.