Laboratoriumtechniek: Alba, Emely, Femke, Bram, Mirthe, Fleur en Rosan pakken de hoofdprijs!

Nijkerk / 08 juni 2024
ROC van Twente is supertrots op de winnaars van het KILO symposium voor studenten in de laboratoriumtechniek. Vrijdag 7 juni 2024 vond in Nijkerk het jaarlijkse KILO symposium plaats.

Studenten van de opleiding biologisch medisch én chemisch-fysisch analist presenteerden daar hun analyses en onderzoeksvaardigheden op een landelijk podium. Dit jaar wonnen deze toppers de wedstrijd!

  • Alba Mooijman (20) en Emely Aalderink (20) sleepten de eerste prijs binnen met hun microbiologisch onderzoek naar de aanwezigheid van verschillende soorten bacteriën in rijst.
     
  • Femke Groener (21), Bram Groot Rouwen (20), Mirthe Bonhof (21), Fleur Andreas (19) en Rosan Olde Engberink (20) wonnen een gedeelde eerste prijs met hun klinisch chemisch onderzoek van serum op LD, Glucose en Kreatinine. Zij delen de eerste plaats met studenten van de Universiteit Leuven.
     

Ans Bossink, manager onderwijs Laboratoriumtechniek. ‘Wij zijn als team Laboratoriumtechniek natuurlijk mega trots op deze prijzen. Opnieuw hebben onze studenten 2 hoofdprijzen weten te behalen in deze landelijke wedstrijd waar ook hbo-scholen aan meedoen.’
 

Uitdagend onderzoek van tandpasta, babyvoeding en werking epilepsiemedicijnen

Dit jaar deden ruim dertig 3e jaars ROC van Twente studenten van de opleidingen Biologisch medisch analist en Chemisch-fysisch analist mee aan de wedstrijd. Ze deden onderzoek naar de samenstelling van tandpasta, de voedingswaarde van babyvoeding en controleerden de werking van epilepsiemedicijnen in bloed. Ook deden ze klinisch chemisch bloedonderzoek en microbiologisch onderzoek op rijst.
Naast de klinisch-chemische en microbiologische onderzoeken, waarbij we in de prijzen vielen, is er door de studenten gaschromatografisch-, anionen- en metalen onderzoek uitgevoerd.

Over het KILO symposium

KILO staat voor Kwaliteit In Laboratorium Onderwijs. Het KILO-onderzoek is een derdelijns controle voor laboratoriumscholen. Er worden monsters voor microbiologisch, chemisch en klinisch-chemisch onderzoek rondgestuurd waar studenten mee aan de slag gaan. Het is opgezet als een wedstrijd, waarbij alle deelnemende mbo's en hbo's dezelfde onderzoeken aan hetzelfde monster uitvoeren. De school die het dichtst bij de juiste waarden zit en die de aanpak van het onderzoek goed presenteert in een rapportage en op een poster, wint de KILO-award.