Drie mbo’ers van ROC van Twente naar WorldSkills Lyon

18 juli 2024

Wat een geweldige ervaring is er in aantocht voor drie studenten van ROC van Twente. Zij mogen naar de wereldkampioenschappen in Lyon, Frankrijk. In totaal gaan zo’n 1.400 studenten uit meer dan 70 landen van over de hele wereld van 10 t/m 15 september 2024 hun vak uitoefenen èn proberen het podium te halen. Afgelopen maart hebben onze drie vakmensen zich weten te plaatsen door Nederlands Kampioen en te voldoen aan alle criteria voor internationale deelname.

Team Netherlands
Marciano, Noortje en Stef maken onderdeel uit van Team Netherlands. Het totale team dat het mbo uit Nederland vertegenwoordigt bestaat uit 25 deelnemers. Na de kick off van Team NL waar studenten met elkaar kennis konden maken zijn er verschillende teamdagen gepland. Volop training op zowel mentaal als fysiek vlak.

Onze Twentse toppers

  • Marciano Paalman / Sanitaire en verwarmingstechnicus in samenwerking met REMO
  • Noortje Nieboer / Schoonheidsspecialist is samenwerking met Wellness Center ROC van Twente
  • Stef Olimulder / Schilder in samenwerking met Schildervakopleiding Hengelo


Marciano
Marciano is een kalme maar bovenal gedreven sanitaire- en verwarmingstechnicus. Hij is vastbesloten om voor goud te gaan! Met de onvoorwaardelijke steun van zijn familie en vrienden achter zich, is hij klaar om vol gas te geven en zijn dromen waar te maken. Zijn vader, die in hetzelfde vak zit, is zijn inspiratiebron. Marciano volgt de opleiding Eerste monteur utiliteit bij REMO West-Twente. Zijn grootste les van het Nederlands kampioenschap neemt de zelfverzekerde monteur zeker mee op weg naar Lyon: “Niet naar een ander kijken, maar mijn eigen plan trekken”.

Noortje
Vermeng Twentse nuchterheid met een goede dosis aanpakkers-mentaliteit en je hebt de perfecte omschrijving van Noortje. Deze opgewekte jongedame volgt de opleiding Allround Schoonheidsspecialist bij ROC van Twente en staat in de startblokken om te schitteren in Lyon! Noortje heeft strijdlust en een super een strak trainingsschema. Samen met haar begeleiders laat ze niets aan het toeval over. Go Noortje!

Stef
Stef, één van de jongste deelnemers, is vastberaden en vol zelfvertrouwen. Als trotse Twentenaar behoudt hij altijd zijn kalmte terwijl hij zijn passie volgt in de schildersvakopleiding. Het opdoen van vakkennis vond hij tijdens het NK belangrijker dan het wedstrijdelement. Nu hij in de race is om de beste van de wereld te worden, is dat wel veranderd. De trainingen volgen elkaar gestaag op en zelfs thuis heeft hij een speciale ruimte ingericht om te kunnen oefenen.

Begeleiding en support
Alle kandidaten worden bijgestaan door een expert vanuit WorldSkills Netherlands. Deze experts werken nauw samen met de trainers en fungeren als begeleider van de kandidaten voor en tijdens de wedstrijden in het buitland. Daarnaast staan de begeleidend docenten(teams) de deelnemers ook met raad en daad bij. Veel support komt ook van werkgevers (heel belangrijk), sponsoren, leveranciers, etc. Het is fantastisch te zien hoeveel mensen het succes van onze vakmensen van de toekomst ondersteunen.

Meer weten en deze kandidaten volgen?
Houd onze socials in de gaten voor de laatste updates of check de eigen pagina’s: