Onlangs, bijna 20 jaar geleden, werkte ik bij V&D als assistent-bedrijfsleider. Gelukkig is deze kennis totaal niet verouderd en ben ik nog steeds heel goed op de hoogte van hoe het reilt en zeilt in de winkel…. NOT! Ik kom uit de tijd van de contante betalingen, de ouderwetse kassa’s en de plastic zakjes bij een aankoop.
Vernieuwing en innovatie
De retail is, net als andere branches, onderhevig aan vernieuwingen en innovaties. Docenten zijn, net als ik, vaak al een aantal jaar uit het vak. Hierdoor vergeten we soms welke vernieuwingen er zijn doorgevoerd in de afgelopen paar jaar. Dit verwijt kregen wij, als onderwijsteam én begeleidende docenten, van de collega’s op de werkvloer. Wij leren de studenten in de theorie hoe ze moeten handelen, alleen sluit onze theorie nét niet meer aan op de praktijk. Sterk staaltje; de beste stuurlui staan aan wal.
De geboorte van het BPV-platform
Zo besloten we, samen met de betrokken bpv-docenten (beroepspraktijkvorming) dat dit anders moest en zo werd het BPV-platform geboren. Er is zo ontzettend veel kennis! Bij enthousiaste praktijkopleiders, maar ook bij enthousiaste collega’s. Want laten we eerlijk zijn, ook de praktijkopleiders zitten wel eens met hun handen in het haar als het gaat om de begeleiding van ‘de jeugd van tegenwoordig’. Het BPV-platform is eigenlijk niets anders dan een enthousiaste groep praktijkopleiders, die samen met enthousiaste BPV-docenten kijken hoe we het onderwijs én de begeleiding op stageadressen beter op elkaar aan kunnen laten sluiten. We organiseren regelmatig bijeenkomsten, waarin we sparren over taken en werkzaamheden, vernieuwingen en examinering.
Een goede match tussen begeleider en BPV-student is essentieel
Als docententeam hebben we kritisch gekeken naar onze eigen kwaliteiten en valkuilen. Zo kwamen we erachter dat niet iedere docent geschikt is voor de begeleiding in de BPV. Als bpv-docent is het belangrijk dat je affiniteit hebt met de beroepspraktijk. En eigenlijk constateerden we hetzelfde voor wat betreft de praktijkopleiders. De ene ondernemer wil heel graag een ‘opvolger’ opleiden, deze ondernemer focust zich gedurende meerder jaren op één student, terwijl een andere praktijkopleider het leuk vindt om jaarlijks meerdere studenten een stapje verder te helpen in hun ontwikkeling. Kijken wat bij jou en je kwaliteiten past is dus van essentieel belang om een goede begeleiding te waarborgen.
Niet durven dromen…
Dat deze samenwerking zo uit zou pakken, hadden we niet durven dromen. We halen als docententeam niet alleen feedback op bij onze praktijkopleiders, maar we werken echt samen aan verbeteringen in de opleiding en stage. Inmiddels hebben we een netwerk met betrokken en bevlogen praktijkopleiders, hebben we een aanzet gemaakt voor twee praktijklokalen op school, organiseren we regelmatig gastlessen, bezoeken we bedrijven, organiseren we stagemarkten en speeddates, om een goede match tussen stagebedrijf en student te realiseren, helpen praktijkopleiders bij de organisatie van de open dag op ROC van Twente en zetten we stappen in de borging van de examinering. Ons netwerk gaat dus veel verder dan enkel weten wat de praktijkopleiders belangrijk vinden in ons onderwijs. Immers, kennis is macht, maar delen is kracht!
Stuurlui aan boord om samen de zeilen bij te zetten
Blijkbaar is mijn kennis van de retail op sommige punten een klein beetje verouderd én inmiddels weer een beetje up-to-date, met dank aan de collega’s uit het werkveld. Mijn kennis van samenwerken blijkt daarentegen wel redelijk op orde. Het is me, met hulp van collega’s, gelukt om de beroepspraktijk en het onderwijs te verbinden. Docenten en praktijkopleiders die samenwerken en samen betrokken zijn bij de opleiding van onze studenten. Stuurlui die hun kennis willen delen en bij ons aan boord komen om samen de zeilen bij te zetten!