Wat vindt het team van de Hack je Les methode? Practoraat Versterken Leerproces onderzocht het. Een tipje van de sluier: de eerste reacties op de methode Hack Je Les zijn overwegend positief, maar er is werk aan de winkel! Lees je mee?
Ongeremde uitlaatklep voor studenten
Onderzoek naar Hack je Les heeft laten zien dat studenten veel ideeën hebben hoe hun opleiding verbeterd zou kunnen worden. Alleen wordt in de waan van de dag weinig tijd genomen om erover te praten. Docenten Sport & Recreatie geven aan:
- “Studenten hadden veel input. Ze vonden het wel onwennig; wat veel mensen in het lokaal. Moesten even op gang komen: “Wooooooh, wat gaan we doen?!”, maar gingen daarna serieus met elkaar het gesprek aan.”
- “Studenten waren over het algemeen enthousiast dat ze feedback mochten geven. Ze voelden zich gehoord.”
- “Ik denk dat het voor de studenten erg positief is om eens vanuit hun gevoel te kunnen spreken, zonder geremd te worden in hun uitspraken. Geen ‘ja, maar…’.”
- “Één van de studenten gaf aan: Wat een onzin, er wordt toch nooit wat mee gedaan!”
- “Studenten vinden het moeilijk om concrete punten te formuleren. Ze roepen veel, maar concreet maken is lastig. Hier hebben ze hulp bij nodig.”
- “Studenten zijn ook wel in de spiegel gaan kijken. Ze hebben ontdekt waar hun feedbackpunten vandaan kwamen en zijn meer naar hun eigen gedrag gaan kijken.”
Betrokkenheid docent heel belangrijk voor succes
Maar met praten alleen verandert er niks, dat weten ook de studenten. Ze krijgen daarom tijdens de gehackte les ook direct de mogelijkheid om actieplannen te ontwikkelen. Hierin kunnen zij zelf de lessen, opleiding of het schoolklimaat verbeteren. Onder begeleiding van de gehackte docent gaan ze zelf aan de slag en stappen op docenten en andere medewerkers af om hun ideeën uit te proberen. Wat ervaren onze collega’s hier?
- “Achteraf moet je studenten wel helpen herinneren aan hun actieplan, anders doen ze niet veel. De betrokkenheid van de docent achteraf is daarom heel belangrijk!”
- “Enkele studenten kunnen het gesprek met bijvoorbeeld een docent goed aangaan. Zij pakken dan ook eerder deze rol op.”
- “Studenten zien het als extra werk.”
- “Studenten geven weinig reactie of hun actieplannen lukken of juist niet lukken. Ze laten wel irritatie zien als iets niet goed gaat, maar geven geen terugkoppeling als er op hun initiatief dingen in de opleiding aangepast worden. Irritaties zijn blijkbaar wel weggenomen.”
Werk aan de winkel!
Hoewel de eerste reacties op de methode Hack Je Les overwegend positief zijn, is er ook werk aan de winkel! Studenten hebben begeleiding van SLB’ers nodig bij het uitvoeren van actieplannen en SLB’ers hebben hier meer handvatten voor nodig dan het eenmalige bezoek door de hackers. Wat geeft het team verder terug aan ervaringen met Hack je Les:
- “Snelle terugkoppeling. Goed geformuleerde punten. Objectief (geen oordeel).”
- “Kun je meer kaders geven tijdens de brainstorm? Waar willen docenten feedback op? Nu komen studenten ook met punten die niet nuttig zijn (bijv. dat ze gratis chocomel willen op school).”
- “Als opleiding kan je zien of studenten de punten echt belangrijk vinden om er iets aan te doen. Vinden ze het belangrijk genoeg om er zelf mee aan de slag te gaan, om er energie in te steken?”
- “Is één lesuur hacken wel genoeg? De actieplannen moeten wel heel snel worden opgesteld.”
- “Te weinig tijd in de les. Nadeel is wel dat als je meer tijd geeft, dat de focus er niet meer is.”
Wil je zelf een Hack Je Les ervaren?
De implementatie van Hack je Les in onderwijsteams heeft nader onderzoek nodig. Het practoraat Versterken Leerproces ontwikkelt samen met teams manieren om Hack Je Les goed in de opleiding te verankeren. Wil je zelf een les laten hacken? Vraag een hack aan bij de ROC Academie.
Wil je meer weten over wat Hack je Les kan betekenen voor jouw team? Mail docentonderzoeker Anneloes ten Hagen van practoraat Versterken Leerproces.
Lees ook het blog van docent-onderzoeker Albert Schuurmans over Zorginnovaties