Gekoppeld aan het promotieonderzoek van Demi Jalimsing, zijn we een onderzoek gestart naar diversiteit en inclusiviteit binnen de organisatie, samen met de provincie en Deltion. Dit onderzoek wordt parallel uitgevoerd bij Landstede en MBO Utrecht. Ook het lectoraat Wereldburgerschap en het lectoraat Inclusive Education van de Haagse Hogeschool leveren een bijdrage.
Onderzoekers: Demi Jalimsing, Laurence Guérin en Birgit Pfeifer (practor Verschillen waarderen bij De Federatie Christelijk MBO)
In het mbo is, net als in andere onderwijssectoren, sprake van discriminatie en uitsluiting. Het rapport ‘De Staat van het Onderwijs’ (2019) constateert onder andere dat het veiligheidsgevoel van vrouwelijke mbo-studenten en lhbt+’ers afneemt vanwege discriminatie. Dit is ook terug te zien in de onderzoeken van de practoraten ‘Verschillen waarderen’ (MBO Utrecht) en ‘Burgerschap’ (ROC van Twente).
Vanuit een brede blik op onderwijskwaliteit is het nodig om tot een inclusiever mbo te komen waarin verschillen worden gewaardeerd. Het doel van dit participatieve actieonderzoek is onderwijsprofessionals sensitief maken voor de belemmeringen van inclusie, waarmee hun handelingsrepertoire om inclusie te bevorderen kan worden vergroot. Hiertoe worden belemmeringen en kansen in kaart gebracht en wordt een team ‘Inclusief’ opgezet.
De training die dit team zal ontwikkelen, is gebaseerd op de Inclusivity Training Toolkit (NRO). Deze wordt bruikbaar gemaakt voor het mbo. In het team ‘Inclusief’ participeren studenten en personeel uit diverse organisatielagen, zodat vanuit betrokkenheid gefundeerde praktijkkennis wordt ontwikkeld.
De resultaten worden gebruikt om visie en beleid vorm te geven. Voor zowel de drie deelnemende ROC’s als de andere mbo-instellingen in Nederland zal dit onderzoek waardevolle informatie opleveren over de manier waarop belangrijke maatschappelijke aspecten van onderwijskwaliteit en inclusie op inhoud en proces kunnen worden verbeterd. Ook voor andere onderwijssectoren en belanghebbenden bieden de resultaten inzichten en praktische handvatten hoe de inclusiviteit in de school kan worden verbeterd.