Bijvoorbeeld omdat je gezakt bent voor je examen en niet meer terecht kunt op het vmbo. Of omdat je een statushouder bent of de Nederlandse taal (ISK) nog niet goed beheerst. Misschien heb je wel een diploma in een ander EU-land behaald of ben je voor 1 augustus 2014 ongediplomeerd uitgestroomd.
Allemaal redenen om te kijken of je toch nog in aanmerking kunt komen voor een plek in de mbo-opleiding van je keuze. Bij hoge uitzondering, mogen we afwijken van de wettelijke eisen. Dat betekent dat we je aanvraag gaan toetsen en kijken of je mee mag doen aan een toelatingsonderzoek. Let op: er gelden hiervoor zeer strenge criteria!
Om een mbo-opleiding te kunnen volgen, moet je altijd aan de wettelijke instroomeisen voldoen. Dat betekent, dat je altijd een diploma van het voortgezet onderwijs moet hebben, om te kunnen starten met een opleiding op minimaal niveau 2. Maar soms gaat het net iets anders.
Wat is een toelatingsonderzoek?
Je moet testen maken en er is een gesprek. Zo laat je zien wat je capaciteiten zijn en wie je bent. Alle resultaten spreken we goed met je door. We praten ook over je schoolverleden, persoonlijke omstandigheden en opleidingskeuze. Bij het gesprek mag je iemand meenemen. Bijvoorbeeld je ouders, verzorgers of begeleiders. Als je testen moet maken, dan doe je dit alleen: hier mag niemand bij zijn.
Na het gesprek, geven we een advies aan de directeur van het college van de opleiding die je wilt volgen. Uiteraard ontvang jij een kopie van dit schriftelijke advies.
Let op:
- Je kiest een opleiding en alleen daarvoor wordt het toelatingsonderzoek afgenomen;
- Als je eenmaal bent ingestroomd is het wettelijk bijna onmogelijk om over te stappen naar de entreeopleiding of naar een andere opleiding waarvoor je wettelijk niet toelaatbaar bent;
- We kijken niet alleen naar jouw capaciteiten, maar ook naar wie je bent;
- Als het mogelijk is dat je een vmbo-diploma of een diploma op een lager mbo-niveau haalt, dan kom je niet in aanmerking voor ongediplomeerde instroom;
- Totdat de directeur van een college zijn of haar besluit heeft genomen, bestaat het risico dat je niet wordt toegelaten. De wet geeft nl. aan dat de directeur het recht heeft om je, ondanks een positief advies, niet toe te laten.
Je bent gezakt: wat moet je doen?
- Allereerst probeer je of je alsnog in het vmbo je diploma kunt behalen. Bijvoorbeeld door een jaar overnieuw te doen. Kun je om bepaalde redenen het vmbo niet vervolgen, doorloop dan onderstaande stappen;
- Je vult samen met je decaan een aanvraag ongediplomeerde instroom in;
- Stuur het aanvraagformulier samen met je cijferlijst en motivatiebrief naar ons toe;
- Meld je aan voor de opleiding van je keuze en vul een Digitaal Doorstroom Dossier in.
Wij gaan dan kijken of je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek. Hiervoor gelden vastgestelde criteria, waarvan wij niet kunnen afwijken. Als je toelatingsonderzoek positief is, dan kun je daarna mee doen aan de verplichte intakeactiviteiten van een opleiding. Daarna nemen we een definitief besluit over je toelating.
Als je niet in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek, dan verwijzen we je naar een opleiding op een lager niveau.
Statushouders van 18+ en ISK-leerlingen
Bij hoge uitzondering, is het soms mogelijk om in te stromen in een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Voor deze ongediplomeerde instroom gelden richtlijnen en wordt een vaste procedure gevolgd.
Allereerst moet je een geldig verblijfsdocument hebben of een aanvraag hebben lopen. Vervolgens kijken we eerst hoe goed je de Nederlandse taal beheerst. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een staatsexamen moet hebben afgerond, dat aansluit op het niveau van de opleiding die je wilt volgen. Tijdens de instroomprocedure vragen we om bewijsstukken.
Afhankelijk van je toelaatbaarheid moet je een toelatingsonderzoek doen of zoeken we samen met je naar een alternatieve opleiding.
Ben je een ISK-leerling, dan kun je je samen met je ISK-mentor melden bij een opleiding, waarvan je mentor denkt dat jij deze aankan. Vervolgens maak je een taal- en rekentoets en word je uitgenodigd voor een gesprek. Let op: heb je je buitenlandse diploma laten waarderen bij Nufic, dan heb je nog geen toelatingsrecht, ongeacht de diplomawaardering. De waarde van een niet-Nederlands diploma nemen we wel mee in het toelatingsonderzoek.